Saturday, June 25, 2011

lukisan kejuruteraan atau ict????


 bingung,bingung,bingung!!!
pening kepala otak aku ni dok fkir pasal masalah ni..
awal tahun dulu pn maslah ni jgk tapi dah settle..
skrg dh msuk prtengahan tahun ,masalah ni dtg balik..:(
awal tahun 2 aku buat keputusan ambk LK..
tapi keputusan ppriksaan aku utk LK truk la!!!
UK1 & PERTENGAHAN TAHUN ,dua2 teruk..
walaupun mse PPERIKSAAN PRTENGAHAN THUN tu mrkah LK aku mningkat skit dri UK1 
tp aku tetap x ykin boleh bwk mtapljran ni..
apa yg cikgu ajar aku faham..
lpas bberapa minggu aku lpe balik..
bak kata cikgu Zaida 'LK ni prlu byk IMAGINE'
perghhhh,nk berimagine-imagine ni yg aku lemah..
so aku rasa aku ptot ambk ICT..
lbih baik aku tukar sbelum mnyesal di kmudian hari..
aku ada tny pndpat org yg bljr ICT ni jgk..
ada yg cakap best! ,ada yg ckap kne byk hafal psal komputer (adoyai,setakat bkak fb,twitter,blog,google dan yg sme wktu dgnnye aku reti la..yg lain???hrap maaf,mmg aku FAILED! )tp disebabkan aku x tau la aku ptot blajar kn??? ada jgk yg ckap ICT ni byk kerja kursus (ni aku x kisah sgt,sebab org cakap byk org lulus ICT mse SPM sebab diorg byk buat keje kursus)
aku rse nk tukar ICT ..
aku tgk result SPM skolah aku, utk ICT dua thun brturut-trut plajr SPM lulus 100%..
LK plak ada yg gagal..(tkot aku  bayangkan klo thun dpan aku antara org yg 
mnyumbangkan peratusan gagal 2..)
X NK,X NK ,X NK
mcm mne la nk cakap dgn mak aku ni???
rse2nye mak aku marah x???dia stuju x???
mge2 mak stuju la..
aku x nk LK dah..
tp mmg mak aku ptot marah pn!!!(mne x nye,barang2 LK aku dh beli..harga smua 2 RM125.00!!!..tbe2 nk tkar ICT plak..MEMBAZIR GLER!!!) T_T

Thursday, June 23, 2011

BAJU HARI RAYA KEDUA!

rindunye,dh lme x tulis blog..
busy! huhuhuhuhu

minggu ni dah start oral..aku benci ORAL!!!
malas btol la dgn bnda alah ni..
tp nk buat mcm mne,kne buat jgk..
dh la teacher 2 lain mcm skit..
mmg kne prepare btol2,klo x mengamuk la dia..

hari ni aku x dtg skolah..hehehehe
bukan PONTENG tapi ada hal..
hari ni kne prgi bank..kalau hari lain x blh,mak aku keje..
hari minggu bank tutup..
lpas balik dri bank.terus shopping!!!
hahahahaha
sempat dok shopping lg sdangkan mak aku keje hari ni..
tujuan utama nk baiki cermin mata aku yg rosak..
aku ingat kne tukr bingkai,last2 abg kdai crmin mata 2 just ketatkan crmin kt bingkai crmin mata je..
dia x ambik upah pn lpas baiki crmin mata aku ni..
baik sangat abg cina 2..dia ikhlas tlong baiki crmin mata aku..
yg aku plak ingt kn crmin mata 2 rosak,smpai dh ckap kt mak aku sruh get ready pling kurang
RM200 untk gnti bingkai baru..last2 dpt prcuma!!!rpenya x pyh tkar bingkai pn..:)
lpas baiki crmin mata ,tbe2 aku nmpak something..
nk tau aku nmpak apa kt dpan kdai crmin mata 2???
aku nampak BUTIK!!!(mcm x pnh nmpk butik je gaya aku ni,hehehe)
terus tarik mak aku gi sana..
OMG!!!byk sangat bju kurung..
fine,aku mmg gler baju kurung!!!
semua cantik2..kira ok la,baju raya aku x bli lagi..
so trus shopping..mle,aku yg jdi gler tgk bju kt situ..
last2 mak aku brjangkit plak,byk tdung dgn bju krung yg mak aku try test pkai..(kalah model aku tgk mak aku mse 2!)
 last2 mak aku beli spasang baju krung dgn tdung(tp test baju dgn tdung pnye la byk,last2 bli spasang je,hehehe) aku pn beli sepasang..
yg brbezanya,mak aku bli tdung INDON A.K.A tdung keras 2 tp aku x mnat tdung mcm 2,aku beli tdung bawal..
tpi yg beli hari ni baju untk raya ke2(jauh btol pmikiran aku ni!)..
utk baju hari raya prtama aku nk beli kt WANGSA WALK..
klo tgk baju krung kt sne,mmg blh jdi gler!
smua cantik2..mmg rambang mata!


Sunday, June 12, 2011

Dialah Jodohku

Untuk memilih teman hidup, lelaki mesti memilih wanita yang cantik, bergaya dan boleh dibawa ke sana sini. Dalam hati mesti berbangga kerana pasangannya cantik dan orang sentiasa memuji akan kecantikan pasangannya.

Antara pujian itu:

"Pandai kamu memilihnya, kalaulah aku dapat, aku tak akan lepaskannya."

"Pewittt, hebatnya kamu, cantik... cantik... cantik."

Mesti kamu akan berbangga jika menerima pujian sebegitu.

Pasangannya boleh dibawa ke mana-mana sahaja, setiap hari keluar dating. Tidak kira siang malam, yang penting bahagia. Setiap hari ada saja temujanji untuk bertemu tanpa ada istilah jemu.

Bahagiakah namanya itu jika setiap hari keluar dating? Itulah lumrah pasangan berkasih, sehinggakan lupa segala syariat dan hukum Allah S.W.T.

"Yang penting 'happy', hidupkan hanya sekali."

Tahu pula hidup hanya sekali, kenapa tak banyakkan amal ibadat, supaya di sana nanti lebih bahagia, tidak ada masalah yang menimpa, tidak payah fikir apa pun. 

Kalaulah pasangan yang dipilihnya tidak cantik, tidak bergaya biarpun pasangannya seorang muslimah sejati, orang tentu akan mengejinya. Mesti dia terseksa, walaupun dia menyedari itulah pilihan yang terbaik dan menjamin Syurga buatnya.

Antara kejian itu:

"Takde orang lain ke yang kau pilih sebagai pasangan, leceh la."

"Hahahaha, sakit perut aku, lawak, lawak... ketinggalan zaman la bro.."

Mesti sakit hati jika menerima kejian sebegitu?

Pasangan sebegini lebih mementingkan ukhrawi daripada duniawi, dia akan menolak ajakan pasangan untuk keluar berdua, kerana dia takutkan azab Allah S.W.T dan dia tidak mahu hanyut oleh godaan Iblis Syaitan laknatullah.

Tentu bosankan mendapat pasangan yang sebegini, sentiasa menolak ajakan kita untuk keluar berdua.

Tentu kita bersungut andai ajakan kita tidak dapat dipenuhinya.

Inilah pasangan yang terbaik untuk kita, walaupun dia tidak cantik pada rupa paras, tetapi dia cantik pada akhlak dan budi pekerti. Ilmu agamanya penuh di dada dan menjadi benteng untuk menghalang godaan nafsu yang melalaikan.

Untuk memilih teman hidup, wanita mestilah memilih lelaki yang handsome, bergaya dan kaya. Dalam hati mesti lebih berbangga memiliki pasangan yang sebegini. Bahagia sangat-sangat, terasa dunia ini milik berdua. Apatah lagi jika orang di sekeliling sentiasa memuji.

Antara pujian itu:

"Hebatnya kamu, dahlah 'handsome', bergaya... 'loaded' lagi"

"Kalaulah aku dapat, bahagianya hidup".

Dalam hati tak terkata, betapa bangganya memiliki pasangan sebegitu. Tidur malam tak lena, sentiasa terbayangkan wajah kekasih. Bahagia sangat-sangat sebab pilihannya menepati cita rasa. Sanggup bersengkang mata hingga larut malam semata-mata untuk memadu kasih dengan pasangan.

Sekarang ini zaman serba maju, ada facebook, handphone, semuanya hanya di hujung jari, semuanya boleh jadi. Siang keluar dating, malam pun keluar dating, bila tiba larut malam sambung lagi dengan sms, call dan ber-chatting di facebook sehingga jam 3 - 4 pagi. Tak jemukah berbuat begitu? Tentu tidak? Bila diri dilamun cinta, hati takkan jemu meluahkan rasa rindu.

Kalaulah pasangan yang dipilihnya tak handsome, tak bergaya dan tak kaya, walaupun pasangannya seorang muslimin sejati, tentu malukan? Ya lah, pasangan orang lain semuanya handsome, bergaya dan kaya, sedangkan pasangan kita...

Pasangan kita mementingkan ukhrawi dari duniawi. Tak suka keluar dating kerana takutkan Allah S.W.T. Tentu bosankan? Asyik terperap saje. Mula nak bersungut dan menyesal kerana tersalah memilih, tak sesuai langsung dengan cita rasa kita yang gemarkan bersosial.

Inilah pasangan yang terbaik untuk kita, mungkin Allah S.W.T dah tetapkan untuk kita,s upaya kita tidak terus hanyut dengan godaan Iblis Syaitan. Allah S.W.T nak bagi untuk kita yang terbaik, jadi kita harus menerimanya dengan hati yang lapang dan bersyukur sebab kita tak terjerumus dalam kancah kemungkaran dan kemaksiatan yang menghampiri kepada azabnya api neraka.

Di dunia kita tidak merasai azab Allah S.W.T, sebab itulah kita masih menghampiri maksiat, yang ada dalam fikiran kita hanyalah keseronokkan sahaja. Kalaulah Allah S.W.T turunkan azab-Nya semasa kita berseronok dengan nikmat dunia, apakah yang terjadi kepada kita? Sama-samalah kita bermuhasabah diri..

TERENGGANU MENANG!!!


Terengganu?????
aku ada kaitan ke dgn Terengganu ni???
sebenarnya x de kaitan langsung! hahahaha
aku ni lahir kt KEDAH tp dibesarkan di KUALA LUMPUR..
so npe tbe2 skong Terengganu ni???

hari ni TERENGGANU VS KELANTAN..
KEDAH MEMANG X DE!!!
ish2,KECEWA banget sih!
tapi aku tetap bgi skongan kt TERENGGANU..
mle2 sje nk tgk,x nk sokong mne2 psukan pn..
tp tbe2 rse nk skong TERENGGANU plak..
mklum la,adik aku skong KELANTAN..
cian TERENGGANU x de org nk skong dia..(cewah,padahal ada nmpak pemain HENSEM kt 
pasukan TERENGGANU!!! hehehehe)
bukan 2 sje sebabnya,aku rasa pnyokong KELANTAN 2 macam KEREK semacam je..
yakin gler diorg mnang..
sebenarnya bukan nk ktuk KELANTAN tp aku just x ske dgn pnyokong2 KELANTAN 2..
diorg 2 byk timbulkan msalah sperti bakar mercun la,buang sampah..
dlu lgi la,siap BAKAR KERUSI KT STADIUM..ish2..
(sory ye pnyokong KELANTAN,jangan marah aku tau..)
tapi KELANTAN aku akui mmg HEBAT jugak..
tadi memang persaingan sengit sangat2 sampai aku dah letih x de spe jaringkan gol mse separuh mse pertama..dgn penuh kesabaran aku tgk perlawanan ni sebab dua2 hebat!!!

satu lagi aku nk komen(kalah pengulas sukan ni!)
aku tengok ramai penonton/penyokong kt stadium bukak baju dan yg pastinya lelaki la kn! (bukan aku sje tgk tau tp kamera yg rakam )
baik pnyokong KELANTAN @ TERENGGANU ,dua2 sme..
tau la aurat lelaki 2 dari pusat smpai lutut tp mcam x sopan bukak bju di khalayak rmai..
nk kata diorg nk tunjuk MUSCLE diorg ,rsenye x jgk sbb smua badan kurus kering je(JAHATNYE AKU!)
hehehehehehehe


 apapun KEDAH tetap dihati!!!
mge2 tahun depan KEDAH plak dapat masuk final..:)


SEKIAN,MAJULAH SUKAN UNTUK NEGARA!!!
PEACE NO WAR!!!
:-)

Friday, June 10, 2011

I'M IN LOVE!

yes,i'm in love!!!
semalam jntung ni berdegup kencang tengok dia..hehehehe
nk tau spe jntung hati aku 2???
jeng,jeng,jeng


ni la dia orangnye!!!!

Profile

Name: George Hu / 胡宇崴 / Hu Yu Wei
Birthdate: 1982-07-24
Birthplace: New York, USA
Height: 180cm
Weight: 70kg
Blood type: B

ini gara-gara I,MY BROTHER TAIWAN DRAMA..
mula2 tgk dia dalam cite ni aku x rasa apa2 tp makin hari nampak dia ni makin hensem pulak!!
dah la hensem,caring ,memahami plak 2!!!
adoyai,mne la aku x jtuh cinta dgn dia ni..

episod smalam sedih,watak perempun dalam cite 2 cancelkan pertunangan dia 
dgn DENNIS(GEORGE HU) sebab pompuan 2 cintakan lelaki lain..pompuan 2 cancelkan mse hari pertunangan plak 2!!
tp dgn MACHONYA dia maafkan pompuan 2!!!
alahai,sweetnye dia ni!!
kalau boleh ,aku nk je ganti tmpat pompuan 2 untuk bertunang dgn dia ni..(syu mle mnggatal,hehehehe)
aku ingt lg ayat yg dia cakap kt pompuan 2,ayat dia mcm ni,(aku translate kan dlm BM sbb cite ni kan cite Taiwan..)
'saya masih sukakan awak,siapapun pilihan awak,saya akan menghormatinya'

OMG!!!so sweet! dia seorg yg sgt memahami..:)
bestnye dapat lelaki macam, ni..
lpas babak 2 la,aku rasa macam dah JATUH CENTA dgn DENNIS(GEORGE HU)
pompuan 2 x ptot wat macam ni..lelaki yg dia suka 2 PENAKUT!
Dia x berani cakap dia suka pompuan 2..
bak kata mak NORA ELENA(dah masuk cite NORA ELENA plak!,ish2)

'pilih la lelaki yang sayangkan kita lebih dari kita syangkan dia'

so pompuan 2 ptot plih DENNIS(GEORGE HU)  bukan lelaki 2..:(

Wednesday, June 8, 2011

Marry Me, Mary! KOREAN DRAMA..

ni cite baru yg akan ditayangkan di8TV..
tp sbnrnya cite ni dah lama..klo x silap aku pernah ditayangkan di ASTRO..
aku x de ASTRO so belum tengok cite ni lagi..
cite ni ganti cite PLAYFUL KISS/NAUGHTY KISS..
cite PLAYFUL KISS dah nak hbis..
cite ni disiarkan pkul 6.30 petang..
setiap hari sabtu..:)

 
Title: Mary is Out at Night / Marry Me, Mary!
Genre: Romance, comedy
Episodes: 16
 
Synopsis
Wi Mae Ri is the cheerful, pragmatic daughter of a failed businessman who had grown used to being constantly on the move to escape from debtors. She becomes fast friends with the free-spirited indie singer Kang Moo Kyul when she nearly ran him over in a car. Meanwhile, her father Wi Dae Han is saved from his debtors by his old friend, Jung Suk, who had just returned from considerable success in the Japanese entertainment industry. Jung Suk, who had harboured a secret love for Mae Ri’s mother, sets up a deal with Dae Han to have Mae Ri marry his son, Jung In. In her desperate to escape this predicament, Mae Ri begs Moo Kyul to pose as her husband, and finds herself in even more trouble than before when her father proposes a 100-day period in which she has to divide her time equally between Moo Kyul and Jung In, after which she has to decide who to marry.  

Cast
Moon Geun Young as Wi Mae Ri

Jang Geun Suk as Kang Moo Kyul

  Kim Jae Wook as Byun Jung In

  Kim Hyo Jin as Seo Joon

Marry Me, Mary!
 

Monday, June 6, 2011

HAPPY BIRTHDAY TO ME!!!


7 JUN 2011 genaplah aku berumur 16 TAHUN!!!
dan esok lah harinya..:)
bertambah lagi umurku..
tp x pe,muda lagi kn???
smoga lepas ni aku bertambah matang dalam 
mengharungi hidup ini..(ok x ayat ni???,hahahaha)
nk matang knon!!!
hehehehehehe
td dpt mesej dari hotlink!!!
ni la yg aku nanti-nantikan tiap2 tahun..
boleh buat pnggilan percuma kt mne2 nombor maxis slama 1 hari esk!
nk call spe ek esk???
huhuhuhuhuhuhu

aku nynyi sorg2 je la lagu ni..huhuhuhuhu

wow,sdapnya kek ni!!!
bestnyeee klo dpat kek ni..
spe yg baik hati nk belikan kek ni utk aku???
klo x nk belikn kek ni pn x pe,belikan blueberry cake mcm gmbar kt 
bawah ni boleh???..hehehehehe

Hang out!

akhrnya dapat jugak tengok cite NUR KASIH THE MOVIE..
cite 2 best jugak..
tapi aku x la nangis sangat,nangis ckit je dalam pawagam 2..
x boleh nk feel mse tgk cite 2..
HANIFAH pnye keje la ni..
boleh plak dia gelak mse tengok cite 2..
dah x btol kot minah ni..
ini gara-gara BETO KUSYAIRI la ni..
BETO 2 plakon pujaan HANI..
aku pun minat jgk dgn si BETO 2 tp x de la sampai macam dia 2..
tbe2 mse tgk cite 2 ada babak yg BETO jdi IMAM/USTAZ..
n then boleh plak dia gelak..
Hanifah mmg ske gelak klo tengok org yg dia ske/minat..
pelik2..huhuhuhuhuhu

ni la BETO KUSYAIRI Hanifah 2 a.k.a laki org..
ye,BETO ni dah kahwin..
isteri dia pn cute jugak..
dia kahwin tahun 2008..
dah lme kan???so sweet!
ni antara gmbar BETO dengan wife dia..:)


 p/s:jauh btol tajuk sbnar yg aku nk cite dgn tjuk yg aku cite ni..hehehehe..
aku nk cite psal aku kluar dgn FAZ & HANI tgk cite NUR KASIH
THE MOVIE ,tbe2 msok cite psal BETO KUSYAIRI..hehehehe

PERSONAL TASTE KOREAN DRAMA..

cite ni akn ditayangkn di 8TV!!!
bestnyeeeeee
dlu ingt nk tgk kt youtube tp mlas nk mengadap laptop lama2..
cite ni start 29 JUNE 2011..
SETIAP HARI ISNIN-JUMAAT..
PUKUL 8.30-9.30..
yg syok nya,ada LEE MIN HO!!! huhuhuhuhuhu

Title: 개인의 취향 / Kaeinui Chwihyang / Personal Taste
Genre: Romance, comedy
Episodes: 16

Synopsis
Jeon Jin Ho is a straight guy who pretends to be gay in order to become a roommate to his female friend, Park Kae In. His hobbies include organization and ironing, and he’s known for his stoic poker face. He’s a stickler for cleanliness, but he also has a talent for figuring out women’s feelings. Kae In is very trusting even though she has a habit of being betrayed. However that doesn’t stop her from giving people the benefit of doubt and Jin Ho is no different. How will Kae In react when she finds out that her gay roommate is not actually gay at all and that he has fallen for her?
Cast
Son Yeh Jin as Park Kae In

Lee Min Ho as Jeon Jin Ho

Kim Ji Suk as Han Chang Ryul 

Wang Ji Hye as Kim In Hee


PERSONAL TASTE