Saturday, April 30, 2011

Anda Semakin Matang Bila...

  • Anda dapat bertenang dan bersabar seandainya hajat anda tidak tercapai.
  • Anda tidak merasa iri hati bila melihat orang lain dipuji dan disanjung.
  • Anda dapat menghadapi kebencian orang yang anda benar-benar merasa tidak sewajar dengan mereka.
  • Anda mampu menguasai nafsu gelojoh walaupun anda ingin mendapat perkara yang anda fikir boleh dapat.
  • Anda dapat menahan rasa sakit hati dan malu seandainya anda tidak dapat hidup setaraf dengan rakan sejawat anda yang lain.
  • Anda terus berlaku adil dan saksama walaupun suasana sekeliling menghalang maksud anda.
  • Anda dapat menerima kritik atau salah faham orang tanpa memperbesar-besarkannya.
  • Anda memandang jauh kedepan, umpamanya dengan sabar menangung kesusahan demi kepentingan masa depan, tanpa merasa resah, bimbang dan ragu.
  • Anda memberi persetujuan kepada pendapat- pendapat yang anda tidak setujui dalam perdebatan tanpa merasa sakit hati atau tidak senang.
  • Anda berbahagia bersendirian dengan mempunyai satu kegemaran atau hobi yang benar-benar anda minati.
  • Anda mengaku dengan jujur tidak tahu bila anda betul-betul tidak tahu, tanpa merasa malu.
  • Anda menghadapi orang-orang tua atau orang- orang yang lebih berpengaruh tanpa sentiasa berusaha untuk menimbulkan kesan-kesan negatif.
  • Anda akan cuba melakukan sesuatu dengan sederhana bukannya berlebih-lebihan untuk menunjukkan bahawa anda dapat melakukannya dengan lebih sempurna.
  • Anda dapat mendahulukan kepentingan orang lain walaupun anda tidak merasa senang kerananya.
  • Anda boleh berlaku wajar dan saksama terhadap orang-orang yang tidak anda sukai.
  • Anda dapat mengujudkan rasa kasih-sayang, cinta atau boleh bersahabat tanpa mendapat tempat yang utama dalam hidup mereka.
  • Sekiranya anda lelaki, anda dapat bekerjasama atau bersahabat dengan wanita tanpa berfikir bahawa anda adalah lelaki yang jadi idaman setiap wanita.
  • Sekiranya anda wanita, anda dapat bekerjasama atau bersahabat dengan orang lelaki secara jujur.

Thursday, April 28, 2011

soaln BM peperiksaan pertengahan tahun mmg mantap!

mmg mantap buat BM kertas 1 & 2 td..
kertas 2 mmg x ckup mse nk buat..
ptotnye dia bg mse 3 jam 30 mnit..
bru gempak! A+ dlam tangan(cewah,hehehe)
tp BM kertas 2 mmg hampeh..
sush2 je aku bce tjuk IBU DAN CEPER,BIODATA PENGARANG(NVEL PAPA), 
bukan msok pn!!!!
esk ada periksa AGAMA plak..
mlam ni mmg kne STUDY btol2..
huhuhuhu



Tuesday, April 26, 2011

4 jenis lelaki yang perlu dielakkan oleh wanita

Ego
Seorang lelaki yang ego amat mudah untuk dikesan. Sekiranya ketika berkomunikasi lelaki itu banyak bercerita mengenai apa yang dia telah lakukan, membanggakan dirinya, dan menceritakan kehebatannya sahaja, kemungkinan mereka adalah seorang lelaki yang ego amat tinggi. Lebih sukar sekiranya mereka sendiri tidak dapat mengawal keegoan mengikut keadaan,tempat dan tidak memikirkan perasaan orang lain. Sekiranya anda berjumpa lelaki seperti ini, anda dinasihatkan untuk menjauhkan diri. Ini kerana mereka hanya mementingkan diri mereka sahaja dan amat sukar untuk dibawa berbincang.
 
Kedekut
Lelaki yang kedekut juga merupakan satu masalah yang menjengkelkan. Ini adalah kerana seseorang lelaki harus bertanggungjawab untuk memberi perlindungan dan menjaga makan minum seseorang wanita mengikut kemampuannya. Sekiranya pada permulaan mereka sendiri tidak menunjukkan tanggunjawab mereka, pasti lebih sukar sekiranya sudah ada pertalian. Tetapi ia juga mengikut sikap seseorang wanita itu, sekiranya permintaannya melampau dan meletakkan kebendaan perkara paling penting dalam perhubungan, lelaki itu pula harus memikirkan adakah wanita seperti ini harus mereka elak.
 
Tidak Hormat
Perasaan tidak hormat juga merupakan masalah utama yang sering dibelenggu wanita. Ini adalah kerana sekiranya tiada perasaan hormat, mereka sanggup melakukan apa sahaja asalkan memenuhi keinginan mereka. Hormat adalah perkara terpenting dalam kehidupan. Ia bukan sahaja perlu untuk wanita, tetapi ia juga perlu untuk dalam kehidupan bermasyarakat. Seseorang yang tiada perasaan hormat amat mudah untuk dikesan, boleh dilihat di dalam cara pertuturan mereka. Sekiranya mereka hanya bercakap mengikut hati sahaja tanpa memikirkan perasaan orang lain, ia merupakan tanda awal bahawa mereka jenis yang tidak menghormati perasaan orang lain.
 
Suka berfoya-foya
Sekiranya timbul sesuatu masalah, lelaki yang suka berfoya-foya amat sukar untuk mencari jalan penyelesaian disebabkan  perasaan tanggungjawab yang kurang. Mereka lebih memikirkan mengenai hiburan dan keseronokan diri sendiri. Wang juga akan dihabiskan untuk berseronok berbanding tanggungjawab yang perlu mereka laksanakan. Lelaki seperti ini perlu dielakkan. Ini akan menyulitkan lagi keadaan sekiranya sikap ini masih terbawa-bawa apabila sudah berkahwin. Dikhuatiri mereka akan melepaskan semua tanggungjawab yang perlu mereka pikul ke ats bahu wanita itu seorang sahaja.

Monday, April 25, 2011

SUKAN TAHUNAN SMK TAMAN MELATI 2011

Hari ni bru nk tlis psal sukan thunan yg brlangsung sabtu yg lalu..
antra sbabnya ialh aku berkabung selama dua hari sempena KEKALAHAN bendahara..
huhuhuhuhu
sukan thun ni mmg byk beri pngalaman dan pengajaran yg snggh BERMAKNA utk aku..
mne x nye,handphone aku hilng...!!!
tuhan je la yg tau perasaan aku mse 2..
aku hny mampu mngalirkan air mata je..
serius,aku menangis!
pagi2 aku kawad n then aku sruh kinah pgangkan beg dgn handphone aku..
lpas hbs kawad tbe2 hani bagi beg aku pas2 aku tny phone aku mne..
dia kta kinah bagi beg aku je kt dia..
aku pn cri kinah..lpas jmpe dia,aku tnye mne phone aku..
dia pn buat mke blur dia(hehehe)pas2 dia check poket..
phone aku x de n then dia tny "ko bgi phone ko kt aku ke?"
aku ingt dia bgurau..rpe2nya btol!!!masya-allah..
trus jtuh air mata aku..mmg aku ni cpat nangis(huhuhu)
pas2 ktorg cri phone aku..blh dia lpe kt mne dia ltak phone aku 2..
tp aku x slah kn dia,dia mmg busy mse sukan 2 sbb 2 smpai lpe psal phone aku 2..
kelam kbut dia cri lgi2 nmpak aku nangis..aku dh x lrat nk jlan lagi mse 2..
mmg sdih gler2..x dpt byang mak ngn ayh aku MENGAMUK klo dpt tahu phone aku hilng..
pas2 jmpe faz ngn durar minx tlong diorg call phone aku 2 dgn harapan ada org jwb n then sudi plangkn phone aku 2..
msalahnye aku silent kn phone aku 2,vibration pn aku x buat..
mmg merana gler mse 2..air mata aku x bhnti lagi..
1 sekolh tu aku ngn kinah,durar,faz,hani cri phone 2 tp ttap x jmpe..
sepanjng misi mncari phone aku 2 mmg aku mnangs..
org tgk pn aku buat bdoh je..dlam kpala otak aku cme fkir psal phone aku 2 je..
mmg aku buat drama la mse sukan 2..blh la thun dpan mnang ANUGERAH PELAKON AIR MATA TERBAIK!
tbe2 number phone aku call no durar..cpat2 aku sruh durar angkt..
pas2 durar ckap dgn org 2..aku sruh durar ckap dgn org 2 yg aku merayu sgt2 supaya dia pulngkn phone aku(mse ni aku ckap smbil mnangis!)..org 2 kta dia ada kt padang,ktorg pn mse 2 mmg ada kt padang..
dia tny nme org 2 tp x brapa jlas sgt sbutan dia sbb bsing kt padang 2..
n then dri jauh durar nmpk CIKGU MUSA pgang phone aku..ktorg pn blari la kt CIKGU MUSA..
lpas jmpe cikgu tny soaln psa phone aku 2..dia tny jnis dan wrna phone 2..
dh btol jwpn bru dia bgi..lpas dpt 2 aku mnangis dpn cikgu!
pas2 ckgu ckap "dh jmpe phone pn nangis lagi ke?"
hehehehehe
bkn cikgu MUSA je yg nmpak aku nangis, USTAZAH SHARIMAH dan CIKGU FAIRUZ pn nmpk..
mlunye aku..huhuhuhunsib baik ckgu lelaki yg jmpe,klo cikgu perempuan dh lme aku peluk pas2 ckap trime ksih byk2..
anyway,thanks a lot CIKGU MUSA..

disebabkn phone aku hilng so aku dpt tngkap gmbr sikit je..
ini pn byk gmbr mse kawad berirama..
opsss,ter'snap' gmbr NURIN skali ..hehehe
 mke lpas mnangis dan happy bru jmpe phone..:)
mke ku yg trnyata lbih gelap brbnding biasa..gara2 msok kawad..huhuhu



Friday, April 22, 2011

GOOD LUCK BENDAHARA!!!


esok skolah aku ada SUKAN TAHUNAN..
so nk wish good luck utk my BENDAHARA..
GO KUNING,GO BENDHARA GO!!!
hahahahaha
wlaupun dh nmpak petanda yg jelas bahawasanya BENDAHARA akan KALAH tahun ni ,smua ahli2 BENDAHARA akn cbe buat yg trbaik..:)
doakan la utk ktorg tau..
esk aku kne dtg skolah awal ..
pkol 6.30 pagi kne ada kt skolah..
gler awal kn..tp smua org yg msok kawad kne dtg awal..
esk nk bwak handphone kt skolh la..
hehehehe
pas2 esk lpas dh hbs SUKAN TAHUNAN blh la upload gmbr..


Thursday, April 21, 2011

RAPTAI SUKAN TAHUNAN..

pagi td kte x msok klas BI sbb trlibat dgn raptai..:)
kte ske sgt2..hehehe
td mse raptai,cme 21 org je ahli bendahara yg dtg..
so so so sad!!!
enth mcm mne la ari sabtu ni..
pnat buat rehearsal td..lg2 mse matahari dh tpacak kt atas lngit..
gler hot! btambah gelap klit aku..
mse bkawad 2 aku siap pegang tisu lg tau!
aku rse aku sorg je pgang tisu mse bkawad 2..
tp ada aku kisah???
pnas tau! dh la mke aku ni cpat brpeluh so mmg tisu 2 amat diprlukan..
brita yg pling gempak ialh FARRAH dan HANI msok kwad!!!
pcaya x???
korg kne pcaya jgk..hehehehe


lpas raptai dh hbs,abg ....(aku x ingt nme dia) sruh ktorg dtg ltihan ptg 2..
tbe2 ada bdak ckap "sy x bleh dtg la abg"
abg 2 pn tnye "npe plak"
pas2 kwn2 bdak 2 ckap "dia nk gg cc bang"
abg 2 pn jwb "x bleh2,kne dtg jgk..klo x,aku bakor ko kt cc 2"
hahahahahaha

ksian KINAH ,td dia sorg je pompuan yg x tlibat dgn raptai 2..
so dia kne msok klas BI..
sory tau KINAH..
dia sorg je pompuan yg lain smua lelaki..
nsib baik lelaki pn x rmai sgt..
pas2 KINAH cite kt aku dgn HANI yg mse ktorg tlibat dgn raptai td ,rmai lelaki yg tegur dan cakap dgn dia..
i2 yg dia tkejut 2..
sbb klo aku dgn HANI ada dgn KINAH, diorg jrang tgur ktorg..
pas2 KINAH kta mngkn lelaki kt kelas 2 MALU dgn aku dan Hani..
sbb 2 diorg jrang tgur..
msalahnya skrg ,btol ke???
mrepek je KINAH ni..
x de mknanya diorg MALU..
tp mngkin btol pn,ada ssetengh bdak lelaki 2 pndiam mngalahkn pompuan..
x prlu la nk MALU2 dgn aku dan HANI ni..(cewah,mcm aku ni peramah sgt..hehehe)
aku pn jrang tgur bdak2 lelaki klas aku 2..
slagi diorg x tgur ,jgn hrap aku nk tgur dlu..
penah ada sorg bdak laki ni ckap dgn kinah "KINAH,nk pinjam report experiment ko"
pas2 kinah jwb "x de la,ada org pinjam..ko pnjam Syu pnye la.."
tau x apa reaksi dia????
trus x diam,x ckap apa2..
dgr nme aku trus cancel..hahahaha
nk kta aku ni grang dlm klas,x mngkinla..
diorg nk dgr suara aku pn jrang2  kcuali kwn2 dan geng2 kt kmpulan aku..
rmai org ckap aku ni macam PENDIAM..
tp hakikatnya kwn2 aku je la tau..hehehehehe
btol x FAZ,KINAH,HANI,FARRAH?????
hahahahahahaha

kawad oh kawad

aku msok kawad!!!!!
hahahahahahaha
over plak aku ni kn,i2 pn nk cite..
tp aku ttap nk cite..
aku msok kawad rumh bendahara..
tp ustazah sruh aku msok kawad puteri islam..
mmg sush nk buat plihan..
tp demimu BENDHARA,aku join bendahara thn ni..
ksian bendahara x ckup org..
bygkanlah ltihan kawad smlm cme 15 org je dtg!!!
sdihkn???
kawad kne 30 org tp bendahara cme ada 15 org..
bravo,bravo...
sbnrnya aku x nk pn msok kawad ni tp disebabkn x nk blajr BI ,aku pn join la..
esk pagi2 ada raptai ,pagi 2 ada klas BI..
aku tlibat dgn raptai so x pyah msok klas BI!!!
skeeeeeeeeeenyeeeeeeeeeeeeee
tp aku sorg je form4 yg msok kawad 2..
yg lain cme bdak form 1&2..
huhuhuhuhuhu
x pe la,berkorban dmi x nk msok klas BI esk..:)
dh x tau nk ajak spe lg msok kwad ni...
smua nk msok kwad unit beruniform..
aku sorg je pompuan BENDAHARA dlm klas aku 2..
ada 3 org lelaki BENDAHARA dlm klas aku 2 tp smua PEMALAS..
hahahahaha
tp 1 je la yg aku kne redha ble msok kawad ni iai2 prubhan wrna klit aku..huhuhu
mmg wrna klit dh x sekata..
klit aku ni bknnye ptih so lpas msok kawad btambah gelap la mke aku..:(
lpas ni hbis kawad ni tpaksa wat sesi mngembalikan wrna asal mke aku..
sabtu ni rumh BENDAHARA yg msok kawad kne pkai tdung wrna hitm ksong..
aku x de tdung htam ksong so tpaksa la pnjam faz pnye..hehehe
tq faz,love u la..hehehehe




Monday, April 18, 2011

susah ke nk jmpe lelaki yg baik sekarang ni???

aku tlis bnda ni bknnye sbb dh kemaruk nk bcnta ye..
hrap mklum..just nk share je..huhuhu
td mse kelas pj ktorg bljr tjuk PEMAKANAN.. n then tbe2 lari tjuk..
tjuknya ialah LELAKI..jauh btol dgn tjuk sbnr..
mcm2 ckgu cite kt ktorg psal lelaki ni..
klas pj so dlm klas pompuan je yg ada..
nme pn pompuan kn,sah2 la excited gler dgr cite ckgu psal lelaki ni..hehehe
tp mmg sush nk jmpe laki yg baik skrg ni..
semua hampeh!
smua x blh diprcayai..
tp x smua la..hnya segelintir shja..
n then cikgu ckap klo husband kte 2 lg pndek dri kte ,murh rzeki!!!hahahaha
tp aku x nk..aku nk lelaki yg lg tnggi dri aku..
aku ske pkai ksut tnggi so klo lelaki 2 pndek dri aku @ sme tnggi dgn aku sah2 la dia jdi pndek klo aku pkai ksut tnggi..hehehehe
klakar sgt mse ckgu brcerita 2 tp ada trselit pngajaran jgk..
the conclusion is semuanye wangi dan elok mse brcinta lpas kwin bru tbongkar sgala-galanya..(bak kata cikgu bkn aku,hehehe)

ni psal teacher plak..:(
ari ni dia minx fail..dia nk tnda..
aku ngn Hani relaks je la sbb ktorg dh lme hntar..
ktorg pljar yg ptama htr fail 2..
baik kn ktorg????hehehehe
n then tbe2 td teacher tny mne fail aku dgn Hani..
dlm kpala otak aku "teacher ni buat lwak ke???bolh plak dia tny soaln yg mrepek"
pas2 ktorg ckap la yg ktorg dh htr fail 2..n then blh dia ckap fail ktorg x de dgn dia..
bkn fail aku dgn Hani je tp fail Huda skali..
OMG!!!teacher hilngkn fail ktorg!!!!!
oh tidak!!!why teacher???why u do this to us???
pnye lme dh ktorg hntr fail 2 n then ari ni blh tny kt mne fail ktorg..
aku dh x trkata..lidah mnjadi kelu..mcm2 dlm kpala otak..
nota dlm 2 byk gler!!!
mnggu dpn aku dh exam!!!
nota x de,aku nk bce apa???
ni MID TERM EXAM la..x blh main2..
mak bpak ambk report card nnt..
x kn la aku nk buat smula smua nota dlm fail 2???
mmg confirm aku hilang waras lpas ni..dh la,skrg busy dgn kawad,nasyid dan mcm2 lg..
ble nk buat smula nota2 2???
byk sgt notanye..pas2 nk bli fail lg..
smuanya mmrlukan duit,masa dan tenaga..
OH NO!!!!!!!!!!!!!
serabutnya kpala otak aku ni...sabor je la syu oi...
tp mmg slama ni aku ada firasat yg x elok psal fail ksygn aku 2..
mklum la,dh lme htr fail 2 tp teacher x pulng2 kn lg..
x sngka plak firasat aku 2 tepat dan bnar sma skali..
sdihnyeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
someone,pjuk la aku...huhuhuhuhuhu
cian aku...:(





Sunday, April 17, 2011

Paradise Ranch..

yeah,dh jmpe drama korea yg tbaru!!!
tp x la baru sgt,aku je yg bru jmpe cite ni..huhuhu
aku mrayau-rayau kt intrnet cri brita tbaru artis2 korea..
tbe2 nmpk drama ni..mcm best je..
CHANGMIN TVXQ blakon!
nnti nk tgk kt YouTube..
mge2 ada english subtitles..:)
sia2 je la tgk cite 2 kt YouTube klo x de english subtitles..:(

 
  • Title: 파라다이스 목장 / Paradise Mokjang
  • Also known as: Paradise Farm, Paradise Meadow
  • Genre: Romance, drama
  • Episodes: 16 
SYNOPSIS..
Dong Joo and Da Ji were once desperately in love and married at 19 after struggling to convince their parents, but they had divorced after married six months. Six years later, they meet coincidentally at a horse auction in Australia and discover that their feelings for each other are still very much alive. 
CAST
Shim Chang Min as Han Dong Joo 

Lee Yeon Hee as Lee Da Ji
Yoo Ha Na as Park Jin Young
Joo Sang Wook as Seo Yoon Ho


Shim Chang Min and Lee Yeon Hee


 

Friday, April 15, 2011

tanganku sakit...:(


ari ni nk mngadu psal tngan sakit plak..hehehe
tp mmg sakit la..
gara2 main badminton smlam..huhuhu
dh lme x main,lps main smlm trus sakit tngn..:(
mle2 sakit 2 ingtkn sbb asyk kne pkulan kinah..
mklum la,minah 2 gnas btol..
tangan dia 2 asyk mlayang kt lengan aku je..
ini kes pnderaan yg plng tragis yg prnah aku jmpe..
dan mngsanya ialh aku..huhuhuhu
hanifah 2 pn sme je ngn kinah..cian aku...:(
lps pj ada BM ..tp skrg ni aku dh x tdo lg ye dlm klas BM..
aku dh brtaubat lpas buat mnggu lps..
biarlh mnggu lps 2 jd yg ptama dan trakhr..hehehe
klo x, buat malu aku je..
mse klas BM smlm,ckgu Kumari ckap dia tgk aku,kinah,faz,njihah,hani dan farrah main badminton!!!
perghhhh,mlunye...
aku main badminton, x pyh ckap la..
bknnye main tp gelak je lbh..
bkn gelak biasa2 tp gelak mcm org gler dgn diorg2 smua 2..hehehe
mne x gelaknya,dua kli bulu tngkis sangkut ats zink..
tpaksa ambk krusi pas2 pnjat nk ambk bulu tngkis 2..
hbat x ktorg main badminton???
hehehehehe

skrg ni Kinah,farrah dgn Hani pnggl aku mak tiri..
mmg kurg asam korg kn..
mke baik mcm aku(pji dri plak) ni korg pnggl mak tiri???
mmg x ptot..
diorg pnggl aku mcm 2 sbb aku ske mmbebel..
ye ke???
mne ada..
tp ada la skit2 tp skit je la..
mne x nye, sbgai cntoh npe aku ske mmbebel sbb kinah la..
ya allah minah ni..gnas!
volume suara dia,x pyh ckap la..
gler kuat!
mne ada lelaki yg x tkot ble dgr suara dia..hehehe
kcuali Imad..hahaha
bgadoh je diorg bdua ni..bru td kt mkmal aku nmpak diorg bdua ckap baik2..
alhamdulillah,klo x aku la jd mngsa dgr diorg bgaduh..
aku still fkirkn cara nk me'lembutkn' kinah ni..
tp mmg sush la..

hani plak td kt kntin dia buat prangai..
sbb kt s2 ada kcing..
dia 2 gler2 tkot dgn kcing..
aku ksian kcing 2 bkn dia..huhuhu
trjrit-jrit dia td..pas2 mrengek-rengek mcm bdak kcik kt tepi aku..
aku nk mkan pn sush,dh la kluar rhat lmbt..tpksa mkn cpat2..
tp ada gangguan plak..keje hani la ni..
aku ni bkn brani sgt dgn kcing 2..
tp slagi dia x kcau aku ,aku pn x la tkot sgt..
mse makn td aku dduk brsila ats krusi,tkot2 kcing 2 dtg dkat pas2 bgesel kt kaki aku..
klo la bnda 2 tjadi mmg mnjerit la aku kt kntin 2..


Duhai Asshabab

 
Wahai asshabab (pemuda),
 
Laksanakanlah tanggungjawabmu,
Terhadap wanita yang patut kamu lindungi,
Bukan untuk kamu cercai.
 
Sedarkah asshabab...
 
Bahawa wanita itu selembut kapas,
Biarpun kelihatan seperti buluh,
Namun engkau tidak tahu hakikatnya...
 
Hakikatnya asshabab...
Apabila kau menegur seorang wanita yang melakukan kesilapan,
Dia pasti malu dan tidak akan mengulangi lagi,
Sekiranya dia melawan katamu,
Ketahuilah bahawa hatinya terdetik ,
Rasa bersalah tanpa engkau ketahui..
 
Namun kini,
 
Asshabab tidak pernah melaksanakan tanggungjawabnya,
Apabila wanita membuka auratnya,
Pandanganmu terus menyapu tubuhnya,
Apabila wanita itu membuat kesilapan,
Engkau bukan shaja tidak menegurnya,
Malahan engkau ambil kesempatan atas dirinya...
 
Sedarlah wahai asshabab...
 
Tangunggjawabmu amat besar terhadap wanita,
Sedarkah engkau,
Bahawa sekeras mana seseorang wanita,
Mereka akan malu dan tunduk,
Apabila seorang lelaki mengajaknya kepada agama...
 
Duhai asshabab...
Sesungguhnya, kekuatan agama Islam,
Terletak ditangan mu,
Engkau pemimpin besar dalam semua hal.
 
Oleh itu,
Jagalah agamamu agar terbentuk,
Islam yang sebenar.

Thursday, April 14, 2011

Cinta Sang Marikh & Sang Zuhrah


Saya ingin memetik anologi yang menarik berkenaan cinta daripada John Gray yang menceritakan mengenai ketidaksamaan ini. Secara analoginya, lelaki berasal dari planet Marikh, manakala wanita pula berasal dari planet Zuhrah. Sebelum ini mereka hidup dalam puak masing-masing. Mereka ditakdir berjumpa dan akhirnya jatuh cinta antara satu sama lain. Tarikan yang wujud dan kepercayaan bahawa mereka mampu bahagia telah membuatkan pasangan ini mengambil keputusan untuk hidup bersama.
 
Mereka kemudiannya mula hidup sebagai pasangan dan membina kehidupan yang bahagia di bumi. Sedikit demi sedikit mereka berusaha membina keluarga bahagia yang diingini. Setelah menetap lama di bumi, mereka mula melupakan asal-usul kisah sendiri. Mereka lupa bahawa mereka sebenarnya berbeza antara satu sama lain. Mereka adalah berlainan sejak awalnya kerana datang dari planet yang berbeza. Perkara ini seterusnya mencipta konflik. Mereka beranggapan bahawa mereka adalah sama satu sama lain. Namun begitu yang pasti, tanggapan mereka salah.
 
Sang Marikh mahu dirinya difahami. Tetapi bahasa cinta ini tidak dapat difahami oleh Sang Zuhrah. Sang Marikh cuba menjauhkan diri untuk mencari penyelesaian terhadap sesuatu masalah. Kelakuan yang dilakukan oleh Sang Marikh membuatkan Sang Zuhrah menyangka bahawa pasangannya telah berubah. Begitu juga yang berlaku pada Sang Zuhrah. Kod yang ada padanya membuatkan dia mahu selalu ditemani. Dia mahu Sang Marikh sentiasa bersamanya. Namun begitu, Sang Marikh bertindak membiarkannya keseorangan apabila sesuatu masalah berlaku. Sang Marikh percaya bahawa dengan membiarkan Sang Zuhrah untuk sementara waktu akan memberi ruang dan kelegaan kepadanya. Tetapi anggapan Sang Marikh silap!
 
Jangan Lupa Perbezaan Kita!
 
Kita selalu membuat kesilapan bahawa cara pasangan kita berfikir, bertindak adalah sama seperti kita. Kita menyangka bahawa cara mereka bercinta adalah sama seperti kita bercinta. Kesannya, apabila pasangan kita melakukan sesuatu tabiat yang berlainan dengan tabiat 'normal', membuatkan kita berfikir bahawa terdapatnya masalah dalam hubungan itu. Sebenarnya adalah tidak!
 
Bahasa cinta Sang Zuhrah adalah tidak sama dengan Sang Marikh. Sang Marikh merupakan seorang yang suka menyendiri apabila terdapat masalah. Apa yang diperlukannya adalah ruang untuk berfikir sebelum kembali kepada Sang Zuhrah berbanding Sang Marikh. Dia mahu ada orang di sisi untuk membelainya dalam proses memenuhi kod emosinya. 
Tetapi, disebabkan kegagalan untuk memahami bahasa cinta yang berlainan, mencetuskan konflik. Sang Marikh sentiasa menyalahkan Sang Zuhrah kerana tidak memberi ruang padanya. Sang Zuhrah pula menyalahi Sang Marikh kerana Sang Marikh sering tidak ada dan meminggirkannya. Pergaduhan berlaku dan akhirnya berlaku kes lebih teruk lagi iaitu perpisahan. Hal ini gara-gara Sang Zuhrah dan Sang Marikh lupa pada asal usul pasangan dan diri mereka. Mereka menganggap diri mereka  adalah sama tetapi sebenarnya  berbeza disebabkan datang daripada planet yang berlainan.
 
Kesimpulannya, jangan dilupakan perbezaan yang ada pada diri. Kita adalah unik dan sudah tentu cara pemikiran adalah berbeza. Namun begitu, ianya dapat difahami dengan memahami bahasa cinta pasangan. Satu nasihat yang dikongsi oleh John Gray adalah sentiasa mengingati kita adalah berbeza.

 
 

Monday, April 11, 2011

kite suka, kite suka, kite suka


syukur alhamdulillah..:)
mulai esk aku x pyh dtg nasyid lg..
skeeeeeenyeeeeeeeee
boleh la tgk cite MARIMAR!!!!
khamis mnggu dpn bru ada ltihan blik..:)
smpat la tgk MARIMAR dlm bberapa hri..
thanks kak mun..love u la!
so MARIMAR,i come back!!!!
tp esk dgn hri rabu x tau smpat ke x nk tgk cite MARIMAR..:(
sbb ada kelas utk mnjwab paper PHYSIC dan CHEMISTRY lpas blik skolah..
mge2 kelas 2 hbs cpat,blh la aku tgk cite MARIMARku..huhuhuhu

Sunday, April 10, 2011

NUR KASIH THE MOVIE - 19 MEI 2011

YEAH,akhrnya!!!
insya-allah,buln 5 nnti aku serang pawagam..hehehehe
x sbar nk tgk cite ni..dh lme diriku mnantikn khadirnnye..